(Click here for English version)

Handpicked agencies @EMERCE eDAY 2018

Dit jaar was Handpicked agencies als sponsor en standhouder aanwezig op de 11e editie van @EMERCE eDay, in de Kromhouthal in Amsterdam. Aangezien we het weer eens tijd vonden worden voor een DIY project, accepteerden we de uitdaging aan om een een toffe interactieve stand te designen en bouwen.

Na een brainstorm met onze bureau overburen van Boldly XR kwamen we uit op een interactieve wall gebruik makend van elektrische / geleidende verf. Boldly werd aangehaakt in het project, aangezien ze de opgedane kennis meteen konden gebruiken voor een ander tof project.

We vertellen je in deze blog over het concept, de uitwerking, learnings en andere mogelijkheden.

 
 

Geleidende verf. Hoe werkt dat eigenlijk?

IMG_3320.JPG

Het is dus mogelijk om door verf een circuit op te zetten waar stroom doorheen wordt geleid. Dit circuit kan je aansluiten op een op Arduino gebaseerd, programmeerbaar “Bare conductive Touch Board”. Dat betekent dat je dus je eigen ‘switches’ kunt schilderen. En deze switch kan naast een getekende knop dus ook een logo, doodle, of ander artwork zijn.

Je kunt er voor kiezen om deze verf kant en klaar te kopen, wij kozen er voor om hem zelf te maken op basis van dit recept. En ... het werkt!

 
 

Het concept

Nu we weten dat de verf werkt hebben we het concept opgezet. We wilden op 3 manieren de interactie met de gebruiker opzoeken >

 • Door middel van logo’s aanraken (Handpicked agencies bestaat uit 7 labels) een showreel van het betreffende label afspelen.

 • Een poll met verschillende stellingen weergeven

 • Muzikale elementen zoals een drumstel en piano

Verder moest het wel low-profile blijven en standalone draaien.

Op basis van de corporate video stijl van Handpicked agencies hebben we de basis artwork opgezet. Dan krijg je ongeveer dit.

EmerceWallBG.png

Verdere benodigdheden

 • Twee short throw beamers (Optoma X320iUS)

 • 3 conductive touchboards

 • Lange HDMI kabels

 • Elektrisch draad (bouwmarkt of hobbywinkel)

 • Ducttape

QU7C6579.jpg

De uitwerking

Aanbrengen van de verf

Onze BluebirdDay collega Dennis heeft ons geholpen met sticker mallen die we op het hout aanbrachten. In een avond hebben we al het artwork aangebracht.

Drums &  Piano

Om de drums en piano te maken hebben we de Bare Conductive Touch Boards in MIDI modus gezet. Dit hebben we gedaan door een klein beetje soldeertin op het bord aan te brengen, hierdoor kon het Touch Board zelf geluiden produceren. De code hiervan werd aangeleverd door Touch Board. De geluiden van de drums hebben we aangepast in de code om een echt drumstel te simuleren. De piano werkte meteen!

Video’s en poll

Het derde Touch Board hebben we gebruikt om de animaties en video's af te spelen plus de poll. Het Touch Board werd in MIDI USB modus gezet (code aangeleverd door Bare Conductive) waardoor je het als MIDI apparaat kon vinden met andere software.

Via Madmapper hebben we alle animaties gepositioneerd op het bord. Door verschillende acties, zoals het starten van een animatie, te koppelen aan een MIDI signaal was het mogelijk om via de Touch Board animaties af te spelen. Deze animaties waren .mp4 bestanden die werden afgespeeld op het moment dat de verf werd aangeraakt.

Connecting the dots

Op verschillende punten waar de muur zou worden aangeraakt hebben we spijkers door het hout geslagen. Aan deze spijkers hebben we koperdraad met een flexibele kern gemonteerd aan de achterkant van het bord. Dit maakte het mogelijk om de connectie erg strak te maken en alle Touch Boards over het gehele bord te verbinden. De USB kabels om te Touch Boards stroom te geven hebben we weggewerkt aan de achterkant van de muur door een klein gaatje te boren en hier de kabel doorheen te laten lopen. Ten slotte sloten we alles op de laptop achter de muur aan.


Learnings

 • Over lange afstanden geleid de verf minder goed; op een gegeven moment toch beter om kabels te gebruiken.

 • Let goed op het type hout, liefst zonder te veel groeven. Wij gebruikten Populieren multiplex als materiaal.

 • Wij gebruikte de bare conductive plaat met 12 pinnen, er is er echter ook 1 met meerdere pinnen te verkrijgen

 • Als je zelf de verf maakt; test het goed voordat je het op het eindproduct gebruikt. Eigen verf is goedkoper, maar kwalitatief minder.

 • Zorg dat de beamers een groot oppervlak projecteren, en dat ze stabiel hangen om de projectie goed te kunnen uitlijnen

 • De manier om met Madmapper te communiceren vanaf Processing is anders op Mac dan op Windows, kies van tevoren een systeem

IMG_1356.JPG

Zelf conductive paint maken?

Laat je e-mail achter en wij sturen je ons recept.
Naam
Naam
Checkbox *

Are you interested in working with or at Handpicked labs? Feel free to contact us or apply here. We are currently focussing on iOT + Robotics, Artificial Intelligence, Conversational systems and XR (AR+VR)

 
QU7C6603.jpg